Glaseret tegl

Jydsk Tagteknik og 3byggetilbud.dk

Et blankt tag

Er der noget pænere end et fint nyglaseret tegltag? Nej, vel? Der kan være flere grunde til, at vælge et tag bestående af glaseret tegl.

Fordelen ved de glaserede tegl er, at den glatte overflade afviser mos og alger og desuden er vedligeholdelsen minimal. En lille bonus er, at du får omkring 30 års garanti, så du behøver ikke at bekymre dig om taget de næste årtier.

Hvad er holdbarheden på glaseret tegltag?

Det kan være svært at sige hvor længe et tag holder, det kommer an på miljøet og vedligeholdelsen. En forventet levetid på glaseret tegl nærmer sig 100 år. Det er jo en ret god holdbarhed, da det er de færreste der så skal lægge glaseret tegl to gange.

Hvem forhandler glaseret tegl?

Du vil ofte kunne finde nyglaserede tegl i din lokal trælast, men du kan også finde nogle gode priser på internettet. Har du ikke selv mod på at montere dit nye tag, så kan du få et godt tilbud fra en håndværker.

Inden du bestiller dit nye tag, er det værd at undersøge om der findes en lokalplan eller anden lovgivning der dikterer eventuelle forbud mod glaseret tegl eller tag i en bestemt farve. Det er jo en investering der skal række resten af din levetid, så det ville være dumt at investere i et tag det er ulovligt at opføre.

Problemer med glaseret tegl?

Glaseret tegl gik omkring år 2000 fra at være forbeholdt slotte, herregårde og palæer, til at være hvermands eje. Priserne blev til at betale og der gik prestige i at have et tag med glaseret tegl. Men omkring 2006 vendte trenden, det blanke tag viste sig nemlig at give ballade i nær området og det blanke tag begyndte at føre til nabostridigheder. Problemet er at solen spejler sig i taget og derved kan blænde naboerne. Du kan derfor få problemer hvis du lægger et glaseret tegltag på dit parcelhus. Så er du advaret! Retten i Århus dømte tilbage i efteråret 2010 en husejer ved Århus til at få lagt nyt tag, efter at det glaserede tegl havde generet naboerne.

Et flot tag med tagrende

Producenter i Danmark

A/S Randers Tegl.

Historie

Højesteret har talt, sag om Glaseret tegltag er afgjort! (16. januar 2018)

Glaseret tegltag er grund til nabo stridigheder. Højesteret har i dag afsluttet en sag, der begyndte tilbage i 2005. Et par i Lystrup ved Aarhus, fik monteret et glaseret tegltag. Det blev i 2012 for meget for en nabo, der hev sin nabo i byretten. Naboen fik medhold, taget var for blank. Sagen blev anket til Vestre Landsret. I Vestre Landsret fik naboen også medhold, taget var for blankt. Sagen blev igen anket og er nu endelig slut, Højesteret har talt. Glaseret tegltag er i nogle tilfælde for blankt!

Sort glaseret tegl har en glansværdi på ca. 90-110 (Helblank). Til sammenligning har et typisk sort betontagsten en glansværdi på 1-2 (Helmat). Ud fra dagens dom, må det frarådes at montere glaseret tegltag, hvis du har naboer tæt på. Ønsker du alligevel glaseret tegltag, så overvej mat-glaseret tegltag, her er glansværdien nede på 8-10 (Mat). Godt nok 8 gange højere end den typiske betontagsten, men stadig lav nok til at du undgår problemer med naboen. På trods af en lavere glans, vurderes det stadig at et mat-glaseret tag kan holde i mindst 50 år.

Hvis du bor ude på en pløjemark eller på strandvejen omringet af høje træer og hæk, ja så er glaseret tegltag stadig en mulighed. Skal vi helt til top med glanværdien, så kan du overveje en Sølv Sort KDN Tegltagsten, fra Monier. Med en glansværdi på hele 146, opnår du en værdi over skala, som kun er en stats bolig værdi. Du kan selvfølgelig også undgå fremtidige konflikter og satse på en engoberet tegltagsten, med en glansværdi på 5-10 har du en glat overflade, der modvirker mos men også en pæn og mat overflade.