Stålplader fordele og ulemper

Stålplader er blevet et populært alternativ til traditionelle tagbelægninger. Det skyldes ikke mindst den lette vægt, på kun 4-5 kg. pr. kvadratmeter, men også de alsidige profiler og mange farver man kan vælge imellem. Lige netop antallet af farver er en af de ting der gør ståltag unikt. I princippet kan man få stålpladerne i lige præcis den farve man vil have, hvis man bare skal bruge en stor nok mængde. En stor mængde er i dette tilfælde ca. 800-1000 m2, da der typisk er så meget på en enkelt rulle stål. Til stort set alle tagprofiler findes der en tilsvarende lysplade der kan sikre lys gennemstrømning i tagfladen.

Stålplader kan leveres i mange tykkelser, lige fra 0,4 – 1,2 mm. Til tagdækning er en 0,5 mm. stålplade det bedste og mest anvendte. Til vægbeklædning kan man gå ned i en 0,4 mm. plade, da den ikke belastes på samme måde. En pladetykkelse over 0,5 mm, vil typisk blive brugt til højprofiler eller selvbærende profiler, hvor der er behov for et stærkere materiale. Sørg for at dine stålplader er CE-mærkede, for at sikre de er i orden.

Læs mere om ståltagplader her

Overfladebelægninger

Der findes en række forskellige belægninger til stålplader. Belægningen er udtryk for det lag coating der ligger oven på den galvaniserede stålplade. Coatingen eller belægningen kan alt efter pladens kvalitet svinge lidt. De mest brugte overflade belægninger er som følger:

25 µm Polyester / Hard Coat 25
26 µm Purex
30 µm PolyMax / Mat Polyester
50 µm High Build Polyester / Procoat / Structure / MaxCoat / Pural / Hard Coat 50
200 µm Plastisol
200 µm Colorcoat HPS200 Ultra®

High Build Polyester og hvad den ellers hedder, er en videreudvikling af den gode gamle Polyester belægning. Udviklingen har gjort at den har fået en dobbelt så tyk og stærk overflade. Det øger holdbarheden i den rigtige retning.

Stålplader og kondens

Stålplader har det med at danne kondens når vejret slår om. Vi har skrevet en artikel omkring Ståltag og kondens, så du kan blive klogere. I samme artikel står der også lidt om hvad der er af muligheder for undertag eller kondensfrie plader. Kondensfrie plader er specielt noget man bruger i landbruget, når det drejer sig om haller med dyr. Men kan også bruges på f.eks. industri og carporte.

Læs mere omkring Ståltag og kondens her

Køer vil ikke have noget imod at finde ly under stålplader

Fordele og ulemper

Fordele:
1. Billigere end de fleste andre tagmaterialer.
2. Kan ofte monteres oven på eksisterende tag.
3. Lange længder som sikrer hurtig montage.
4. Kan ofte anvendes ved lav taghældning.
5. Bredt udvalg af farver.
6. Bredt udvalg af profiler.
7. Lang holdbarhed.
8. Lav vægt.
9. Kan genanvendes.

Ulemper:
1. Kan ruste, hvis de håndteres forkert.
2. Kan falme, specielt røde og blå farver, som man kender fra biler.
3. Kan give problemer med kondens, hvis de ikke monteres korrekt.

Kilde: Siden bygger på information fra en nu nedlagt side på www.staaltagplader.com.