Ståltag og kondens – Bliv klogere her

Indeholder reklame via affiliate links for:

Profilmetal.dk

Hvis vi taler om ståltag må vi også tale om ståltag og kondens. Ståltag er ikke et dårligt materiale valg, det holder længe og er stærkt. Men der kan dannes kondens på pladernes bagside. Det findes der dog selvfølgelig en række løsninger på. Dem kommer vi ind på her, så når du når bunden af denne side, så ved du, hvordan du undgår fugt under dit ståltag.

Du kender allerede kondens, dug på ruden i din bil, dug på køkkenvinduerne når du laver mad, dug på ruden når du er i bad (Kold luft på den ene side og varm luft på den anden side). Det giver dug og i større mængder kondensdråber. Derfor er et diffusionsåbent undertag en rigtig god investering når du lægger tag på huse, sommerhuse, skure m.v. Fordelen ved diffusionsåbent undertag som eks. Himalayan er at du kan isolere helt op til undertaget.

Hvis du lægger stålplader på din carport eller hal, så har du garanteret en god ventilation. Det gør at du kan bestille dine plader med en filt belægning der modvirker kondens dryp. Denne drypfrie kondens behandling af pladerne kaldes Dr!pstop, Antikondens m.v. kært barn mange navne, begge dele er sandt, Anti-Kondens og dryp stop.

Filtbelægningen opsamler kondens, så det ikke drypper ned på havemøbler, biler m.v. hvad du nu har stående neden under tagpladerne. Efterfølgende vil kondensdråberne fordampe i luften. Om du skal vælge et undertag eller en kondens filt, det bør du snakke med en håndværker eller din stålpladeleverandør om. Hvert projekt er unikt og kræver hver sin bedømmelse af fagfolk. Men har du problemer med fugt i carporten, så kan kondensbehandlede plader være løsningen.

En filtbaseret Antikondensbelægning kan typisk holde på op til 800 gram vand per m2. Der findes alternativer som eks. vulkansk aske, men det kan kun holde på halvt så meget vand som filtbelægningen.

Sådan virker kondensfilten

Nedenstående video beskriver ganske flot hvor nyttig en kondensbehandlet stålplade kan være i nogen tilfælde. Husk, Antikondens er ikke et undertag, men en kondens opsamler. Nyd den lille video.

Et af de steder hvor du kan få stålplader med kondens behandling er hos Profilmetal, Antikondens vælges inde på produktet.

Kondensproblemer?

Hvis du allerede har fået stålplader uden en filt belægning der modvirker kondens, ja så er du ikke helt fortabt. Det optimale er selvfølgelig at få en kondensfilt på bagsiden af dine stålplader. Men hvis du har lagt nyt tag på carporten og dråberne drypper ned på bilen, så er der et alternativ til helt nye plader. Dine stålplader kan nemlig efterbehandles, så de ikke drypper. Efterbehandling skal man ikke kaste sig ud i for enhver pris, er pladerne af ældre dato, så kan det måske bedre betale sig at få nogle nye.

I Hornslet (mellem Aarhus og Grenå) ligger der et firma som sælger antikondensmaling. Deres produkter kan påføres stålpladerne efter montage. Produktet hedder ECO-Therm antikondensmaling. De sælger både til private og erhvervskunder. Vi har ikke selv haft mulighed for at teste produktet, men efter sigende, så skulle det løse problemerne med ståltag og kondens.

Antikondensmalingen kan du benytte til både ståltagplader og aluminiumplader, på carporte, fabrikshaller, lagerhaller, garager, stalde, kornlagre og containere. Med andre ord, der er ufattelig mange anvendelses muligheder. Produktet findes i øvrigt i 3 forskellige varianter. Så er det slut med problemer der omhandler ståltag og kondens.

Antikondens eller Undertag?

Lad os starte med at slå fast at Antikondens ikke er et undertag. Antikondens er en dug eller en belægning der sørger for at opsamle kondensvandet, hvor efter det fordamper i luften. Et undertags funktion er at fange vand eller sne og lede det væk til tagfod eller tagrende. Skal tagfladen isoleres, så er Antikondens ikke løsningen. Så skal du isolere op til pladerne efterfølgende, så skal du anvende et diffusionsåbent undertag.