Ståltrapezplader

Når man snakker om ståltrapezplader, så tænker de fleste garanteret på blikplader, der ligger på landbrugsbyggeri og ja, sådan har det også været i mange år i Danmark. Hvem kender ikke de gamle pandeplader, der kunne ligge år efter år, på grund af deres tykkelse og rustbehandling? De gamle pandeplader bruges den dag i dag stadig på landet, fordi de holder. Men efterhånden som tiden går skal de udskiftes, for de holder trods alt ikke evigt.

De senere år har ståltrapezplader fundet vej til private hjem på villavejene. Ikke mindst stålets styrke, men også den lange holdbarhed har gjort at mange fravælger pladsticplader og vælger stål i stedet. Ståltrapezplader er nemlig et fantastisk materiale, der kan bruges til rigtig mange formål. De bliver derfor mere og mere udbredt i Danmark, skønt de har været her i mange år. Man skal faktisk blot kigge over Øresund, så vil man se mange ståltage hos vores svenske naboer.

Indlægget indeholder reklame igennem affiliate links for: Profilmetal.dk

Hvor kan de købes?

Ståltrapezplader forhandles både via håndværkere, byggemarkeder og tømmerhandler. Men lidt utraditionelt for tagbranchen kan de faktisk også fås direkte fra en række producenter. En af dem er Profilmetal A/S, der holder til midt på Sjælland, nærmere bestemt Slagelse samt lidt uden for Aarhus i Sabro. Her fremstiller de både en række trapezstålplader og tagstensprofiler. Profilmetal A/S sælger desuden online, bestil via webshoppen: Profilmetal.dk.

Fordele ved ståltrapezplader

Som med alt andet, vil der også være fordele og ulemper ved ståltag. Fordelen ved ståltrapezplader er at de findes i mange farver og former. Man kan således finde lige den variant der passer til formålet. De passer perfekt til carporte, haveskure, brændeskure m.v. men kan også bruges til haller og villaer. For langt de fleste boligejere vil et profil i højden mellem 15 og 20 mm. være passende. Skal det kunne bære lidt mere end det almindelige behov, så skal man have et højere profil. Ståltag vejer kun omkring 4 kg. pr. kvadratmeter. Kan lægges oven på eksisterende tage, fås i mange farver, vil altid have en skrot værdi, kan bruges til stort set alle tagflader, kan ofte leveres skåret på mål fra tagfod til rygning, glat overflade som skyller skidt bort. Det var lige en hurtig gennemgang af de fordele vi kunne komme i tanke om.

Annonce:
Gratis tagtjek

Nogen vil komme med den påstand at stålplader på taget forringer husets værdi. Det er ikke sandt, i følge Boligejernes Videncenter, Bolius, ja så forringer et ståltag langt fra husets værdi. Der er nemlig mange huse fra 60'erne og 70'erne der har meget nedslidte tage og derfor vil det være et godt alternativ med ståltag. Se artiklen her.

Du kan få stålplader i flere tykkelser, lige fra 0,4 mm. man typisk finder i byggemarkeder og op til 1,2 mm. hvis det skal være et ekstra kraftigt profil. Den almindelige plade ligger dog på 0,45 – 0,5 mm. det dækker det almindelige behov til tagplader. Tykkelsen betyder faktisk noget, selv om man taler om 0,1 mm. Du kan faktisk risikere knækkede plader og andre transportskader, hvis du arbejder med 0,4 mm. plader over 3 meters længde. De problemer undgår man når tykkelsen kommer op på den normale 0,5 mm.

Ulemper ved ståltrapezplader

Ståltage holder ikke lige så længe som eksempelvis et ægte tegltag, der kan holde over 100 år. Ståltage i bedste kvalitet har en holdbarhed på omkring det halve. Der kan opstå kondens på pladernes bagside som følge af skift i vejret, det kan løses med et diffusionsåbent undertag, eller kondens behandling på pladerne. Mange stålprofiler minder om noget til landbrugs brug og egner sig derfor ikke til villa tage.

Læs mere omkring fordele og ulemper ved stålplader her.

Annonce:
Gratis tagtjek

Kondens og ståltag

Hvis du allerede har købt ståltrapezplader uden en drypfri kondensbehandlet bagside, så har du sikkert oplevet problemer med kondens i dit haveskur, carport m.v. Sagen er den at under visse vejrforhold vil stålpladerne blive kolde uden på, mens de er lidt varmere inden for, det danner kondens. Kondens sætter sig som dråber og når de bliver store nok, så drypper de ned. Det er noget skidt hvis du har ting i dit skur der ikke skal blive våde. Boligejernes Videncenter, Bolius har skrevet et svar omkring dette problem til en husejer. Læs artiklen her hos Bolius.

Læs lidt mere om ståltag og kondens her.

Læs lidt om tag-på-tag ståltag og brandfare her.

Dette er ikke et eksempel på montage af ståltrapezplader, men på tagstensplader, princippet er det samme.

Bølge stålplader

Hvis man ønsker stålplader der ligner de gamle bølgeplader, der ligger på mange tage, så er det faktisk ikke umuligt. En Sinusplade det er noget nær det tætteste vi kommer en traditionel bølgeplade. Hvis man ønsker pladerne overlapper hinanden som et traditionelt bølgeplade tag, så kan man evt. få pladerne klippet i 122 cm. længde, lige som en B6 plade. Pladerne er ganske vist ikke lige så høje i materiale tykkelsen, men det er tættere på end en flad plade.

Ståltrapezplader efter mål

Det er ikke noget problem at få dine stålplader skåret på mål. Du skal blot være opmærksom på at der er højere omkostninger forbundet med plader klippet på special mål, end der er ved plader, hvor en maskine bare står og banker samme længe ud, hele dagen lang. Prisen på plader, der er klippet efter mål, afhænger igen af farve, garanti, profil og mængde. Det bedste råd må være at du kontakter en leverandør for et uforpligtende tilbud. Du kan f.eks. få et tilbud på stålplader her: Bestil tilbud.

Annonce:
Gratis Tagtjek