Stråtag

Indeholder reklame via affiliate links for:

3byggetilbud.dk

Når man snakker om stråtage, så tænker mange tilbage på gamle huse der typisk ligger ude på landet. Deres tag består ofte af tagrør, men hver egn har sin tradition. Et sted i Danmark laver man således stråtag af ålegræs og begge dele virker fint.

Stråtag var meget udbredt fra ældre tid og frem mod 1800-tallet hvor man blev opmærksom på brandfaren, i den efterhånden tættere beboelse man havde i byerne. Siden faldt antallet af huse med stråtag. Men de senere år er stråtaget begyndt at vinde frem igen, ikke mindst fordi stråtag er et 100% naturligt produkt. Stråtagets naturlige udseende, gør at det passer fint ind i naturen. Der er da heller ikke noget mere hyggeligt end et hus med stråtag, så drømmer man sig tilbage til Morten Korch's verden.

Er stråtag brandfarligt?

Ja som udgangspunkt ved alle jo at strå brænder rigtig godt, når liden får fat i de tørre bundter. Men det behøver ikke at betyde, at det er farligt at have stråtag. De senere år er der nemlig kommet en membran på markedet der er lavet af brandisolerende materiale. Kort og godt betyder det at ståtaget kan brænde, men tagkonstruktionen under stråtaget tager ikke skade af branden. Den brandisolerende belægning under stråtaget gør at ilden ikke breder sig. Det ændrer dog ikke på at risikoen for brand er større i bygninger med stråtag, end i bygninger med hårdt tag.

Hvad koster et stråtag?

Stråtag er dyrere end mange andre tagprodukter. Dels gør den højere forsikringspræmie et indhug i pengepungen, men stråtag skal også renoveres oftere end mange andre tagtyper. Eksempelvis kræver en rygning vedligeholdelse med få års mellemrum, mens resten af taget godt kan ligge ca. 20 år uden at blive renoveret. Hvad det endeligt kommer til at koste, afhænger af hvordan dit hus ser ud, hvor mange kviste osv. du har i tagfladen. Bliv klogere på din pris, få et uforpligtende tilbud på nyt stråtag. Vejledende kan man dog sige at stråtag koster mellem 1000-1800 kr,- pr. kvadratmeter inkl. moms.

Begrænsninger for stråtag?

Du kan være begrænset i dit valg af tagtype, da lokalplaner kan diktere hvilket tagmateriale du skal bruge. Du er derfor nødt til at undersøge den lokale lovgivning før du kaster dig ud i at bestille et nyt tag. Der sker dog ikke noget ved at undersøge prisen først. Du skal desuden være opmærksom på at stråtag gerne skal have 45 graders taghældning, da regnvandet skal kunne rende af.

Hvis du har et rigtig gammelt bondehus der er født med stråtag, så kan det virke helt forkert, at lægge et andet tagmateriale på. Et hus født med stråtag, vil tage sig markant bedre ud, med stråtag, når taget skal renoveres. Du bliver mest glad for et harmonisk tag. Hvis din tagkonstruktion er bygget til strå, kan du ikke bare skifte til eksempelvis tegl. Sagen er den at tegl er markant tungere end strå, det er således ikke sikkert din tagkonstruktion kan bære.

Kan man selv lægge Stråtag?

I princippet så kunne du vel godt… Men… Det er ikke bare at lægge nogle bundter tagrør op på taget. Det skal gøres ordentligt hvis det skal holde. Så få en professionel Tækkemand til at lave dit tag. Tækkemanden gennemgår i dag en uddannelse lige som alle andre håndværkere og har derfor godt kendskab til hvordan sådan et stråtag skal håndteres.

Stråtag's holdbarhed

Man kan som udgangspunkt forvente at et stråtag holder i nærheden af 50 år, det er dog en god idé at renovere taget hvert 20′ år, for at sikre at det hele fungere optimalt. Du skal specielt være opmærksom på sydsiden, da den bliver hårdest ramt af tidens tand.

Eksempel på et fint stråtag

Hvor kommer strå til Stråtag fra?

Strå kaldes også for tagrør, vokser i våde områder, de høstes ved at en maskine kører igennem rækkerne og bundter rørene. Her efter skal de tørre, før de kan lægges op på taget. Når de så skal op på taget, så bliver rørene vurderet af fagmanden, så de bliver placeret, der hvor de er bedst egnet.

Bliv klogere på Stråtag

Faldt over denne video, hvor en tækkemand fortæller lidt om arbejdet og materialet. En rygning hedder ikke en rygning, når vi snakker stråtag, så er det en mønning. Nu vi er ved mønningen, så afhænger holdbarheden af materiale valget, men det kan du få meget mere info om i nedenstående video.

Forsikringer på Stråtag, må være voldsomt dyre?

Tja, alt er relativt. Afhængigt af husets størrelse, så løber sådan en forsikring ifølge en omgang søgninger op i 7000-8000 kr. om året. Det er altid en god idé at indhente en række tilbud, så man finder den helt rigtige pris. Det er jo dumt at betale for meget, hvis man kan slippe billigere, for den samme vare.

Mos på stråtag?

Mos i stråtag er noget skidt. Mos er godt til at holde på fugten, og fugt ønsker du ikke at holde på i dit stråtag. Med mos oven på stråtaget, så kan taget ikke tørre ordentligt efter regn, og det giver mulighed for nedbrydning af rørene. Når rørene nedbrydes bliver de langsomt til kompost, som hvis de lå en en kompost tønde. Det er ikke et effektivt tag, så fjern og undgå mos på taget.

Annonce:
Gratis hustjek