Undertag

Hvad er et undertag?

Et undertag er en dug eller en serie af træplader, afhængigt af tagtype, hvis opgave består i at beskytte huset mod regn, sne og kondens. Dette kommer enten fra tagdækningen eller igennem tagdækningen. Undertag anvendes i dag, i stort set alle nybyggeri og tagrenoveringer.

Når man snakker undertag, så kan man dele det ind i to forskellige typer. Et fast undertag (krydsfiner plader eller OSB-Plader) og undertags duge (leveres typisk i ruller i 30-50 meter). Undertags duge er typisk billigere end de faste undertage. Man kan igen dele undertags dugene ind i to typer, diffusionstætte og diffusionsåbne undertage.

Hvad er et diffusionsåbent undertag?

Et diffusionsåbent undertag er fremstillet af et vind og vandtæt materiale, der tillader vanddamp at passere igennem, men lukker af for væske. Det gør at fugt inde fra huset kan trænge ud gennem dugen, men at vand ikke kan komme ind. Diffusionstætte undertage anvendes sjældent, da de kræver ventilation i tagkonstruktionen. Ved diffusionsåbne undertage er det muligt at isolere helt op til undertags dugen. Læs mere i manualen til dit undertag.

Undertag ved betontagsten

Betontagsten kræver som udgangspunkt et undertag. Der er dog en undtagelse, nogen betontagsten er udstyret med en velcro belægning. Velcro belægningen gør at tagstenene slutter tæt sammen og derved er undertag ikke nødvendigt. Se monteringsvejledningen for dine betontagsten. Undertag til priser fra 18-30 kr. pr. kvadratmeter.

Læs mere om Betontagsten her.

Würth Undertag

Undertag ved Fibercement / Eternit

Bølgeeternittag kræver som udgangspunkt ikke undertag.

Undertag ved Ondulineplader

Ondulineplader vil ofte være monteret på legehuse, haveskure eller brændeskure, hvor man ikke vil gøre det store ud af det. Men Ondulineplader kan danne kondens og derfor vil et Diffusionsåbent undertag være en god investering, hvis man vil undgå dryp. Priser fra 18,00 kr. pr. kvadratmeter. En ekstra lille tilføjelse er at ondulineplader indeholder tjærerester og derfor kan du risikere at de også drypper ned med kondensen. Endnu en god grund til at lægge undertag under.

Undertag ved Stråtag

Stråtag kræver som udgangspunkt ikke undertag.
Læs mere om stråtag her.

Undertag ved Ståltagplader

Ståltage har ofte store flader der sikrer få samlinger. Men de kan stadig danne kondens, derfor er det anbefalelsesværdigt med et Diffusionsåbent undertag. Har du valgt en kondensfri stålplade, så skal der hverken undertag eller isolering under. Priser fra 18,00 kr. pr. kvadratmeter.

Undertag ved Skifertag

Hvad enten der er tale om Naturskiffertag eller Skifereternittag, så vil man anvende et undertag. Et Diffusionsåbent undertag, gør at man kan isolere op til undertaget. Priser fra 18,00 kr. pr. kvadratmeter.

Undertag ved Tagpap

Her vil man anvende et fast undertag, det kan eks. være OSB-plader, som er udstyret med fer og not, så de er nemme at sætte sammen, eller Tagkrydsfiner som ofte også vil være udstyret med fer og not. Læs mere om Tagpap her.

Undertag ved Tegltagsten

Her vil man anvende et let undertag. Ofte et Diffusionsåbent undertag, der gør isolering op til undertaget muligt. Undertaget sikrer at der ikke kommer f.eks. snefnug ned i tagkonstruktionen. Priser fra 18,00 kr. pr. kvadratmeter. Bor man udsat i nærheden af havet, kan et mere kraftigt undertag komme på tale. F.eks. Icopal FastSafe, som leveres med 20 års Totalgaranti.

Undertag ved Zinktag

Her vil man anvende et fast undertag, det kan f.eks. være OSB-plader eller Tagkrydsfiner begge dele er ofte udstyret med fer og not, som gør pladerne lette at samle.

Flere undertags typer kommer fra det tyske marked. På tysk hedder et undertag i øvrigt: “dachunterspannbahn”, hvis man oversætter det til dansk, så får vi noget i retning af tagdæknings underlag, hvilket et undertag i bund og grund er. Så det giver god mening. Læs mere om Zinktag her.

Hvad koster et nyt undertag?

Det afhænger af type, materiale og fabrikat, har set diffusionslukkede undertage til 77,10 kr. pr. kvadratmeter, mens diffusionsåbne undertage koster mellem 19,85 kr. og 33,31 kr. pr. kvadratmeter.

Indlægget indeholder reklame igennem affiliate links for:
Profilmetal.dk

Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.

BMI undertag 1,1 x 50 m kr. 1.000,00,-
BMI undertag 1,1 x 50 m

1.000,00,- pr. stk. (Spar: ,-)
Isola Tyvek® Pro undertag 1,1 x 50 m kr. 1.500,00,-
Isola Tyvek® Pro undertag 1,1 x 50 m

1.500,00,- pr. stk. (Spar: ,-)
Isola Undertag Isokraft  1x12m kr. 1.626,00,-
Isola Undertag Isokraft 1x12m

1.626,00,- pr. stk. (Spar: ,-)
Alpha undertag MH sort 1,1 x 30 m kr. 2.055,00,-
Alpha undertag MH sort 1,1 x 30 m

2.055,00,- pr. stk. (Spar: ,-)

Husk at ventilere dit loft og undertag

Mange tror fejlagtigt at et diffusionsåbent undertag, ikke behøver ventilation. Det forkert. For selv om undertaget er diffusionsåbent, så skal det stadig ventileres!

Hvorfor skal et diffusionsåbent undertag så ventileres? Jo et diffusionsåbent undertag er er i sig selv ventilerbart, når det er tørt. Men bliver undertaget først vådt så lukker det tæt og lader fugten løbe af. Her er det så vigtigt at fugten kan komme ud af huset på anden vis og det vil bl.a. ske via ventilations åbninger i undertaget.

Ser man på f.eks. DAFA Undertag, så skal der jf. monterings vejledningen være en ventilation mellem hver spær. Er huset f.eks. et længehus, 10 meter langt, med 1 meter mellem hver spær, ja så skal der være 18 undertagsventiler.

Hvis man ikke ventilerer tagkonstruktionen korrekt, lukker man fugten inde i huset, så den sætter sig i tagkonstruktionen, med råd- og svampeskader til følge. Det vil man selvfølgelig gerne undgå, så husk ventilation.

Læs mere om Undertag her, samt i Byg-ERFA.