10-4.dk, Jydsktagteknik.dk Davidsen.dk og 3byggetilbud.dk
Historien om Eternit tag
Eternitplader er langt fra nogen ny opfindelse. Eternit tag er fremstillet af fibercement, der er en blanding af 10% asbestfibre og 90% cement blandet med vand. Det var østrigeren Ludvig Hatschek, der fandt på den blanding i slutningen af 1800-tallet.
FLS erhvervede patentrettighederne for Skandinavien og Dansk Eternit Fabrik A/S blev stiftet i december 1927, og startede således produktionen til de mange eternit tage der ligger rundt omkring i Danmark. De første tagplader af eternit indeholdt asbest. Produktionen af tagplader med asbest ophørte i 1988. Fra 1984 har det været muligt at købe tagplader uden asbest.
17 vigtige punkter tjekkes.
OBS! kun brofast øer og huse før 1980
Er der Asbest i Eternit tag?
Ud fra det kan vi konkludere at eternittage før 1984 indeholder asbest, at eternittage fra 1984-1988 kan indeholde asbest og at eternittage lagt efter 1988 burde være asbestfrie. Du kan altid se på dine plader om de indeholder asbest. På pladens overside er der påtrykt et nummer med 5-10 cifre. Kun plader hvor første ciffer er 4 eller 5 er fremstillet uden asbest. Hvis det første ciffer er 0 eller 1, så indeholder pladen asbest. Plader uden asbest, har minimum 8 cifre og evt. bogstaver i nummeret.
Da man begyndte at fjerne asbesten fra pladerne i midten af 80'erne begyndte det desværre at give problemer. Det stod i løbet af få år klart, at den nye produktblanding ikke kunne modstå vejr og vind på samme måde som den gamle. Det førte til en større mængde sagsanlæg fra vrede husejere.
Hvad koster det at fjerne asbesttag? Det bedste vil være at få fjernet det gamle tag og monteret et nyt. Så vi kan få alle de asbestfibre væk fra dagligdagen.
En ny start med fibre i stedet
Fabrikken blev lukket i 2004. I 1994 etableres Dansk Eternit Holding A/S som i 2008 skifter navn til Cembrit Holding A/S. Når man i dag snakker om fibercement er det oftest fra Cembrit A/S. Tidl. Cembrit, nu Swisspearl Danmark er ejet af Swisspearl Group AG. Men du kan også få fibercement plader fra Etex, VillaCem og ivarcem (Tidl. Ivarsson), de råder over både bølgeplader og skiferplader.
Garanti på bølgeplader?
Både Swisspearl og Etex, VillaCem og ivarcem giver 15 års garanti, jf. deres hjemmesider. Husk at gemme din faktura.
Erfaring med bølgeplader i dag
Siden skandalen har man fået lavet et produkt der er mere holdbart, i dag giver alle producenter 15 års garanti på deres plader af fibercement. De kan købes gennem de fleste byggemarkeder, som f.eks. 10-4.dk. Det vil være en god idé at foretage et årligt tagtjek for at konstatere eventuelle revner eller andre utætheder ikke mindst i hele pladens garantiperiode.
Fibercement produceres bl.a. af:
Swisspearl på en fabrik i Tjekkiet.
Hvis du har Gør-Det-Selv evner kan du bestille dine fibercement plader online og få dem leveret til døren. De er forholdsvis nemme at monterer da de leveres i overkommelige dimensioner. Se udvalget af profiler her.
Annonce:
Køb dine Eternit tagplader her
Hvis du vil lade en autoriseret håndværker klare arbejdet, så få et uforpligtende tilbud på nye tagplader.
Bestil et tilbud fra håndværkeren her
Forskel på b6 og b7 tagplader?
Fibercement pladerne findes i 4 forskellige bølge varianter: B5, B6, B7 og B9, forskellen er længde og bredde. B7 er f.eks. en meget anvendt plade på parcelhuse. De senere år er to nye modeller landet på markedet, nemlig Toscana og Skifer. Toscana ligner lidt efter sydlandske tegl, mens Skifer ligner naturskiffer. Det er dog lavet af samme materiale det hele, nemlig Fibercement. Hvad står navnene for? B5 er f.eks. Bredde = 5 tommer fra midt til midt, hvilket svarer til ca. 13,00 cm.
Bølgeplader B5
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Bølgeplader B6
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Bølgeplader B7
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Bølgeplade B9
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Bølgeplade Toscana
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Eternit tagplade profiler
Når man snakker om profiler inden for Eternit/Fibercement, så fører Swisspearl 4 typer bølgeplader, der hedder: B5, B6, B7 og B9. Forskellen mellem profilerne udgøres af højde, bølgebredde m.v. Det kan man finde mere information om på Swisspearl‘s hjemmeside. Derudover så findes der Eternitskifer og Toscana.
B5, B6 og B9 er et populært valg til større tage som industri og landbrug, da de har en god længde og dermed giver en besparelse i træforbrug. B9 og Eternitskifer har i mange år været det poplære valg på sommerhuse, parcelhuse osv. Toscana er seneste skud på stammen, der med et teglstens udsende nok er mest velegnet til parcelhuse og sommerhuse m.v.
Et Eternit tag hører ikke til blandt de letteste tage, med en vægt på ca. 20 kg. pr. kvadratmeter, ligger eternit/fibercement i mellemklassen. En fordel er, at det er meget nemt at arbejde med, uanset om du har et simpelt længehus eller et mere avanceret tag. Pladerne tilskæres nemt og har en stor dækkeevne sammenlignet med tegl og betontagsten.
Mos på Eternit tag
Pladerne har det med at få en del mos med tiden og kan revne og blive nedbrudt med tiden. Men Fibercement er en billig løsning, da der ikke er krav om undertag og man ofte kan anvende de samme lægter, hvis dimensionen ellers er rigtig. Et nyt tag monteres med T1-lægter i dag.
Et udbredt materialevalg i 60'erne og 70'erne
Fibercement plader, ligger mange steder rundt omkring i Danmark, specielt da det gik stærkt i 60’erne og 70’erne, blev der monteret mange af de, den gang asbestholdige plader på de danske tage. De ligger rundt omkring, med meget lav hældning eller står i skygge, med træer i nærheden. Det giver perfekte vækst betingelser for mos og alger. Man vil derfor ofte se mos på bølgepladerne.
Læs mere om Eternit bølgeplader her.
Hvis tagkonstruktionen ikke kan bære de 20 kg. som et Eternit tag vejer, så findes der alternativer. Nogen vælger at lægge et ståltag i stedet. Så kommer vi ned på omkring de 4-5 kg. pr. kvadratmeter. Vi har fundet nedenstående profil, hos en dansk forhandler, der er tale om en bølgeplade der er 40 mm. i højden. Læs mere om Sinus Variant her.
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
For at afslutte Eternit- eller fibercementpladerne i siderne, vil man typisk anvende en vindskede i træ også kaldet vindskede bræt. De findes i forskellige længder hos den lokale tømrerhandel eller de kan også bestilles online hvor man hurtigt kan danne sig et overblik over udvalget af træ.
Hvad koster et nyt Eternit tag?
Det har aldrig været nemmere at få svar på det spørgsmål, for kvadratmeterprisen ligger omkring 148 kroner på løse plader. Men da du sikkert skal bruge plader til et helt tag, er det måske muligt at få et godt tilbud? Forbruget er ca. 1 plade pr. kvadratmeter, da der går noget til overlæg og eventuelle tilpasninger.
Få 3 uforpligtende tilbud her.
Hvad er den forventede levetid på Eternit tag?
Du får typisk en materiale garanti på 15 år. Men den forventede levetid ligger et sted mellem 20 og 40 år. Vedligeholdelsen er minimal og kan begrænses til algebehandling og tagmaling. Når et Eternit tag nærmer sig udskiftning, vil det typisk kunne ses på tyndslidte plader, revnede plader eller krakelerede overflader. Opdag skaderne i tide og undgå dyre følgeskader overvej et gratis tagtjek.
Rensning af fibercement plader
Hvis du vil have et pænt tag igen, så er der flere muligheder. Du kan vaske taget med en blød svamp og en blød vandstråle. Højtryksrenser er forbudt, hvis dine plader indeholder asbest. På pladens bagside, finder du et nummer, her kan du se om pladen indeholder asbest. Hvis første tal er 0 eller 1, så indeholder pladen asbest. Se i øvrigt denne oversigt, fra Teknologisk Institut.
Hvad kan man ellers gøre?
Du kan male taget, det er der mange der vælger. Taget får derved et pænt udsende igen, da taget bliver renset før maling. Men maling får ikke taget til at holde længere, det er blot en kosmetisk behandling, der får taget til at fremstå som nyt. Tagmaling er en opgave for fagfolk, da de ved hvordan taget skal håndteres. Læs mere om Tagmaling her.
Hvilke tegn er der på, at eternittaget bør udskiftes? Hvis taget er helt slidt op, så kan det ikke betale sig at male. Få i stedet et tilbud på udskiftning, følg nedenstående link.
Få 3 tilbud på Fibercement til dit tag
Hvad er en eternit tagplade lavet af?
De gamle plader lavet før midten af 80'erne bestod af asbest, cement og vand. Dem man kan få i dag, indeholder stadig cement, deraf navnet, men i stedet for at anvende asbest anvender man nu en fiberblanding, som gør at pladerne opnår en højere styrke, end hvis det blot havde været cement.
Brugte Eternit plader
Det er ikke tilladt at anvende brugte eternit plader. Fjernes pladerne fra et gammel tag, må de ikke anvendes på et andet. Det er heller ikke tilladt at sælge eller videregive plader til anden anvendelse. Brugte plader skal indleveres til deponi på din lokale Genbrugsplads (undersøg lokale restriktioner)
Udvalgte forhandlere af Eternit tag
Historie
Autorisation påkrævet (28. maj 2024)
Autorisationsordningen som netop er vedtaget, træder i kraft 1. juli 2024. Virksomhederne vil derefter have frem til 1. januar 2025, hvor kravet om autorisation træder i kraft, til at indrette sig efter den nye ordning og søge om at blive autoriseret i at fjerne asbestholdige materialer.
Eternit tag bliver nu genanvendt (15. november 2023)
Når man typisk snakker om eternittag, er det de asbestholdige og farlige plader, der skal pakkes ind, køres til deponi og graves ned. Det samme sker typisk med de asbestfrie eternitplader, men det forsøger man nu at lave om på.
Hos Affald Plus, der dækker Slagelse, Sorø, Ringsted, Faxe, Næstved og Vordingborg kommuner har indledt et forsøg med genbrug af eternitplader. Men som sagt, kun dem uden asbest.
Læs mere på Sn.dk
Cembritt bliver til Swisspearl (23. marts 2023)
Cembrit som de fleste kender som leverandør af tag og facadeplader i fibercement, blev tilbage i 2022 en del af schweiziske Swisspearl og nu her i 2023, skifter de så navn til Swisspearl Danmark A/S, det får man oplyst, når man besøger den gamle hjemmeside.
Tagplader med asbest bliver solgt (22. juni 2020)
Det lyder giftigt, det er det bestemt også, fibrene fra Asbest kan være kræftfremkaldende. På diverse handels platforme, sælger private lystigt af gamle asbestholdige bølgeplader.
Der er bare en lille ting. For når pladerne fjernes fra et gammelt tag, må de ikke anvendes på et nyt og de må ikke sælges. Pladerne skal i stedet afleveres på Genbrugspladsen (Der kan være lokale restriktioner) eller transporteres til deponi, af en vognmand (Du må ikke selv aflevere pladerne til deponi).
Gør det ordentligt fra starten, hvis du vil undgå lungehindekræft.
Kilde: DR
Farlig asbest bør fjernes, siger eksperter (18. maj 2019)
I Holland er man allerede godt i gang. Alle asbesttage skal være fjernet i 2024.
I Danmark har man derimod ikke besluttet noget endnu.
Der kan være farlig asbest i taget på næsten 1,5 millioner bygninger, rundt omkring i Danmark. De sidste Eternit plader med asbest er monteret 1984-1988, læs mere, så de er ved at ved at være 30-35 år gamle og trænger til udskiftning.
Når Eternit pladerne nedbrydes, vil der, hvis de indeholder den farlige asbest, hvirvle asbestfibre rundt omkring huset. Her kan de forvilde sig ned i lungerne og være årsag til aggressive kræftsygdomme, direkte relateret til asbest.
Der skal ikke mange fibre til at gøre dig syg! Pas på dig selv.
Kilde: DR.dk
Annonce:
Tagrens og maling