Eternit tag

Eternitplader er langt fra nogen ny opfindelse. De er fremstillet af fibercement, der er en blanding af 10% asbestfibre og 90% cement blandet med vand. Det var østrigeren Ludvig Hatschek, der fandt på den blanding i slutningen af 1800-tallet.

FLS erhvervede patentrettighederne for Skandinavien og Dansk Eternit Fabrik A/S blev stiftet i december 1927, og startede således produktionen til de mange eternit tage der ligger rundt omkring i Danmark. De første tagplader af eternit indeholdte asbest. Produktionen af tagplader med asbest ophørte i 1988. Fra 1984 har det været muligt at købe tagplader uden asbest. Ud fra det kan vi konkludere at eternittage før 1984 indeholder asbest, at eternittage fra 1984-1988 kan indeholde asbest og at eternittage lagt efter 1988 burde være asbestfrie. Du kan altid se på dine plader om de indeholder asbest. På pladens overside er der påtrykt et nummer med 5-10 cifre. Kun plader hvor første ciffer er 4 eller 5 er fremstillet uden asbest. Hvis det første ciffer er 0 eller 1, så indeholder pladen asbest. Da man begyndte at fjernede asbesten fra pladerne i midten af 80'erne begyndte det desværre at give problemer. Det stod i løbet af få år klart, at den nye produktblanding ikke kunne modstå vejr og vind på samme måde som den gamle. Det førte til en større mængde sagsanlæg fra vrede husejere. Fabrikken blev lukket i 2004. I 1994 etableres Dansk Eternit Holding A/S som i 2008 skifter navn til Cembrit Holding A/S. Når man i dag snakker om fibercement er det oftest fra Cembrit A/S. Cembrit er ejet af FLSmidth.

Siden skandalen har man fået lavet et produkt der er mere holdbart, i dag giver Cembrit 15 års garanti på deres plader af fibercement . De kan købes gennem de fleste byggemarkeder. Det vil være en god idé at foretage et årligt tagtjek for at konstatere eventuelle revner eller andre utætheder.

Fibercement produceres bl.a. af:
Danske Cembrit på en fabrik i Tjekkiet.

Info om affiliate links

Hvis du har Gør-Det-Selv evner kan du bestille dine fibercement plader online og få dem leveret til døren. De er forholdsvis nemme at monterer da de leveres i overkommelige dimensioner. Se udvalget af profiler her.

Hvis du vil lade en autoriseret håndværker klare arbejdet, så få et uforpligtende tilbud på nye tagplader.
Bestil et tilbud fra håndværkeren her

Nedenstående er priseksempler på Eternit bølgeplader. Priserne er pr. plade.

Eternit bølgeplader B5
Læs mere om B5 prisen her
Eternit bølgeplader B6
Læs mere om B6 prisen her
Eternit bølgeplader B7
Læs mere om B7 prisen her
Eternit bølgeplader B9
Læs mere om B9 prisen her

Eternit tagplade profiler

Når man snakker om profiler inden for Eternit/Fibercement, så fører Cembrit 4 typer. De hedder: B5, B6, B7 og B9. Forskellen mellem profilerne udgøres af højde, bølgebredde m.v. Det kan man finde mere information om på Cembrit's hjemmeside.

Eternit tag
© Hayati Kayhan – Fotolia.com

Et Eternit tag hører ikke til blandt de letteste tage, med en vægt på ca. 20 kg. pr. kvadratmeter, ligger eternit/fibercement i mellemklassen. En fordel er, at det er meget nemt at arbejde med.

Læs mere om Eternit bølgeplader her.

Hvis tagkonstruktionen ikke kan bære de 20 kg. som et Eternit tag vejer, så findes der alternativer. Nogen vælger at lægge et ståltag i stedet. Så kommer vi ned på omkring de 4-5 kg. pr. kvadratmeter. Vi har fundet nedenstående profil, hos en dansk forhandler, der er tale om en bølgeplade der er 45 mm. i højden.

 

For at afslutte Eternit- eller fibercementpladerne i siderne, vil man typisk anvende en vindskede i træ også kaldet vindskede bræt. De findes i forskellige længder hos den lokale tømrerhandel eller de kan også bestilles online hvor man hurtigt kan danne sig et overblik over udvalget af træ.

Hvad koster et nyt Eternit tag?

Det har aldrig været nemmere at få svar på det spørgsmål, for kvadratmeterprisen ligger omkring 148 kroner på løse plader. Men da du sikkert skal bruge plader til et helt tag, er det måske muligt at få et godt tilbud? Forbruget er ca. 1 plade pr. kvadratmeter, da der går noget til overlæg og eventuelle tilpasninger.
Få 3 uforpligtende tilbud her.

Hvad er en eternit tagplade lavet af?

De gamle plader lavet før midten af 80'erne bestod af asbest, cement og vand. Dem man kan få i dag, indeholder stadig cement, deraf navnet, men i stedet for at anvende asbest anvender man nu en fiberblanding, som gør at pladerne opnår en højere styrke, end hvis det blot havde været cement.

Forhandlere af Eternit tag

10-4.dk